Otobüs Kargo
Trend

Otoyol Postanesi Otobüsü

İlk Otoyol Postanesi Otobüsü 10 Şubat 1941’de Washington DC’den Harrisonburg, Virginia’ya giden bir rotada açıldı. İlk postane otobüsü Cleveland, Ohio’daki White Motor Company tarafından tasarlanıp inşa edildi. Tasarım olarak Posta Otobüsleri 3 kısımdan oluşuyor idi, sürücü kopartmanı, arkasında 150 posta çuvalını alabilecek yükleme alanı ve otobüsün arkasında ise posta zarflarını adreslerine göre elleçlemek için kullanılan raflar bulunmakta idi.

Posta memurları yolculuk boyunca, çuvallardaki postaları adreslerine göre eleçler ve varış noktasında gelindiğinde tüm postalar dağıtım hazır hale gelirdi. Ulusal posta servisi bu hizmeti 1 günde teslimat garantisi ile veriyordu. Bu lojistik servis, 1963’te Amerika Birleşik Devletleri’nin posta kodu sistemine geçmesi ile birlikte lav edildi. Posta Otobüsleri kullanıldıkları süre boyunca özellikle şirketlerin şehirler arası evrak işlerinde yoğun bir şekilde kullanıldı. Bu araçlar şu anda Ulusal Posta Müzesi koleksiyonunun bir parçası olmuş durumda.

Otobüslerin Günümüz Kargo Sektöründe Kullanılması?

İlk bakışta 60 yıl önce terkedilen sistemin günümüzde neden kullanılsın ki diyebilirsiniz ama Türkiye gibi nüfusu 85 milyon üzerinde olan bir ülkede otobüs ile seyahat şehirlerarası yolculukta hala en büyük paya sahip. Hali hazırda 81 il arasında gerek uzak ve gerekse komşu şehirler arasında sefer olmadığı bir gün yok ve hata bazı büyükşehirler arasında saatte bir otobüs seferi bulunmakta.

Örnek vermek gerekir ise geleneksel kargo sisteminde İstanbul, İzmir ve Ankara şehirlerinin birbiri arasında günde bir sefer gönderi transfer hizmeti veriliyor. Lakin şehirler arası seyahat eden otobüslerin, 3 büyükşehir özelinde saat başı ve hatta yoğun saatlerde 30 dk.’da bir otobüs seferi bulunmakta. Misal İstanbul Ataşehir’de sizden kurye ile teslim alınan kargo, ilk otobüse yetiştirildikten sonra 4-5 saat sonra İzmir Bornova’ya ulaşıyor.

İşi dahada zorlaştıralım, farklı şehirlerdeki mümessillerinize yeni bir ürünün tanıtım dokümanlarının aynı anda ulaşmasını istiyorsunuz, İstanbul Antalya seferini yapan otobüs ile güzergah üzerindeki tüm şehirdeki şubelere tek seferde gönderileri ulaştırabilirsiniz.

İşte otobüslerin bu tip lojistik servisleri kurumsal kimlik altında yapması, kargo sektörünün rakibi olarak değil tamamlayıcı bir hizmeti olarak algılanması gerekiyor. Üstelik Otobüs Kargo ekosisteminde bunu yaparken ilave bir araç kullanılmadığı, doğal olarak ek yakıt sarfiyatı olmadığı için sürdürülebilir yeşil lojistik servis olduğu değinmeden geçmeyelim.

Varan Anında,  acil, hızlı ve özel gönderilerin çevreci lojistik disiplinlere sadık kalarak ve günümüz teknoloji çağının ihtiyaçlarını gözeterek kurumsal kimlik ile sunulmasını amaçlayan butik bir lojistik servistir. Varananinda.com üzerinde anlık fiyat alabilir ve taşıma emri oluşturabilirsiniz. Sipariş oluştuğu andan, teslim olduğu ana kadar tüm aşamalarda sms ile bilgisi alır, arzu ederseniz kullanıcı dostu müşteri panelinde anlık ve geçmiş teslimat bilgilerini 7/24 ulaşabilirsiniz.

Kaynak
Smithsonian Ulusal Posta Müzesi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu